
Read more of this story at Slashdot.
Read more of this story at Slashdot.
17 april is de Dag van de Kinderarmoede: Nationaal Fonds Kinderhulp ziet dat er steeds meer basisvoorzieningen worden aangevraagd. Kinderen die opgroeien in armoede lijken dagelijkse benodigdheden te moeten missen die voor hun ontwikkeling juist van groot belang zijn. Kinderhulp ziet een zorgwekkende verschuiving in de aanvragen: 40% meer voor basisvoorzieningen en het gaat allang niet meer alleen om grote uitgaven, maar steeds vaker om basisbehoeften zoals een bril, bed, menstruatieproducten of zelfs tandpasta.
Uit recente cijfers blijkt dat de vraag naar basisvoorzieningen onder kinderen in armoede steeds groter wordt. Waar eerder speelgoed of uitstapjes werden aangevraagd, gaan de verzoeken nu steeds vaker over de meest basale producten. De vraag naar persoonlijke verzorgingsproducten groeit opvallend, zoals menstruatieproducten, deodorant of zelfs tandpasta. Ook het aantal aanvragen voor brillen (+25%), kleding (+41%) en een eigen bed (+39%) is fors gestegen.
Dit zijn benodigdheden die direct van invloed zijn op gezondheid, zelfvertrouwen en hygiëne. De aanvragen die Kinderhulp binnenkrijgt, illustreren dat tekort op indringende wijze. Zoals de aanvraag voor een gezin dat maanden op straat leefde: “Hoewel ze nu tijdelijk onderdak hebben, ontbreekt het hen aan de basisvoorzieningen die nodig zijn voor een veilige en stabiele leefomgeving. De baby had tot voor kort slechts één setje kleding en moest verder in luiers doorbrengen.”
Kinderen die opgroeien in armoede krijgen niet de kansen die anderen wel krijgen en ervaren hier zowel emotionele als fysieke gevolgen van. Het ontbreken van een eigen bed kan bijvoorbeeld leiden tot slaapproblemen, terwijl het niet kunnen betalen van menstruatieproducten ertoe kan leiden dat kinderen lessen missen. Ook het niet hebben van een bril op sterkte kan een directe invloed hebben op hun schoolprestaties, zoals het niet goed kunnen zien van het schoolbord.
Zulke problemen hebben niet alleen direct effect, maar kunnen ook op de lange termijn gevolgen hebben. Zonder de juiste correctie kunnen kinderogen snel achteruitgaan, wat kan leiden tot blijvende bijziendheid. Een ouder vertelt hoe het wél kunnen regelen van een bril het verschil maakte: “School gaat beter. Buiten in het verkeer is het veel veiliger. Ook horen we ze minder over hoofdpijnklachten.”
Op 17 april, de Dag van de Kinderarmoede, wordt stilgestaan bij de kansenongelijkheid waarmee deze groep kinderen in Nederland te maken heeft. In de podcast van Kinderhulp ‘Nooit een kwartje’ vertelt één van de vele ervaringsdeskundigen: “Mijn vader zei altijd: ‘Als je een dubbeltje bent, word je nooit een kwartje’.” Dit idee wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven en laat zien welke blijvende impact het opgroeien in armoede kan hebben. Ieder kind verdient de kans om zonder achterstand op te groeien – zonder te moeten kiezen tussen tandpasta en een bril.
Bron: Nationaal Fonds Kinderhulp
Veel mensen groeien op met allerlei ideeën over hoe mannen denken, voelen en zich gedragen in relaties. Vaak komen die beelden uit films, social media of goedbedoelde adviezen van vrienden. Maar wat klopt er nu echt van? Na verschillende mislukte relaties ontdekte Léa Robert dat veel van die “waarheden” eigenlijk leugens zijn die je geluk in de weg kunnen staan. Hieronder vind je de 10 grootste leugens die zij ontmaskerde – en wat je ervan kunt leren.
Veel vrouwen denken dat echte liefde betekent dat je altijd op nummer één staat. Maar mannen tonen liefde soms op een andere manier. Je bent belangrijk voor hem, ook als hij zijn tijd verdeelt tussen werk, vrienden en hobby’s. Het draait om balans, niet om exclusiviteit.
De maatschappij leert mannen vaak om hun emoties voor zich te houden. Verwacht dus niet dat je partner altijd openhartig is. Dat betekent niet dat hij niet om je geeft – hij uit het gewoon anders.
Veel mensen denken dat een relatiebreuk betekent dat er iets mis is met henzelf. Maar vaak is het gewoon een kwestie van niet bij elkaar passen. Jij hoeft jezelf niet te veranderen om geliefd te worden.
Een relatie is geen eindstation voor persoonlijke groei. Je blijft altijd aan jezelf werken, met of zonder partner. Geluk en zelfvertrouwen komen van binnenuit.
Woorden zijn mooi, maar daden zeggen meer. Let op zijn gedrag: steunt hij je, is hij er voor je, toont hij respect? Alleen dan zijn zijn woorden echt iets waard.
Sterke gevoelens zijn niet altijd een teken van echte liefde. Soms zijn het zenuwen of spanning. Liefde groeit vaak langzaam, door vertrouwen en respect.
Liefde betekent niet dat je alles moet pikken. Respectloze of kwetsende acties horen niet thuis in een gezonde relatie. Je mag grenzen stellen!
Seks is niet de sleutel tot liefde of een vaste relatie. Je moet jezelf en je grenzen respecteren. Echte verbinding draait om meer dan alleen het lichamelijke.
De meeste mannen hebben weinig interesse in drama of roddels. Ze praten liever over hun passies of actuele zaken. Zoek een balans: toon interesse in zijn wereld, en verwacht niet dat hij alles van jouw sociale kring wil weten.
Authenticiteit en eerlijkheid zijn de basis van een goede relatie. Je hoeft geen hard-to-get te spelen. Wie van je houdt, houdt van wie je écht bent.
Het belangrijkste inzicht: de grootste leugen is vaak die je jezelf vertelt, zoals het idee dat je pas gelukkig bent met een partner of dat je moet veranderen om liefde te verdienen. Echte liefde begint bij jezelf kennen, waarderen en eerlijk zijn – naar jezelf én de ander.
Ooit bestond TV amper, laat staan spotjes. Spotjes zijn nu overal, net als reclame en de invloed van reclame op ons leven, op wie we zijn en wat we doen kan nauwelijks overschat worden. De commercial werd op 1 juli 1941 uitgezonden op een TV-station in New York. Vermoedelijk konden 4 huishoudens hem zien. Er werd in totaal 9 dollar voor betaald.
Researchers at China’s Ningbo Institute of Materials Technology and Engineering have found a way to restore the energy density of old Lithium-Ion batteries by heating them to over 150°C.…
Ja nee vooralsnog is dit vooral ontzettend leuk nieuws voor algen, die vanaf nu vredig kunnen slapen in de wetenschap dat er mogelijk op 124 lichtjaar afstand van planeet aarde soortgenoten van hen wonen. Op K2-18b meer specifiek, waar superveel ruimte is, want 2,6 keer zo groot als onze nederige wereldbol. Nou als dit ook maar een beetje blijkt te kloppen liggen er dus ergens echt achterlijk veel algen op ons te wachten, jongens en meisjes. Gelukkig maar, want vanaf 2030 vreten we nog alleen maar algen, flossen we onze tanden met algen, vegen we onze achtervagijn af met algen, drinken we 's ochtends versgeperste algensap en trakteren onze kleuterkinderen op hun verjaardag aan de hele klas van algen-geweefde zakjes vol met gebraden alg. Er is wél een Planeet B, zak er allemaal maar in, dat hele K2-18b is feitelijk één groot Algerije. Jammer eigenlijk dat we niet vast wat vooruitgeschoven pionnen ernaartoe kunnen sturen, een Simon van Teutem bijvoorbeeld, om maar een zijstraat te noemen.