In de supermarkt kun je heel veel ultrabewerkte voedingsmiddelen kopen, maar wist je dat je ook in een handomdraai zelf je eten kunt ultrabewerken? Met deze bewerktechnieken zet je een heerlijke zelfbewerkte maaltijd op tafel.
1. Conserveer, conserveer, conserveer
Als je een vers ingrediënt hebt – we gaan hierbij voor het gemak uit van een broccoli, maar het kan ook met haver of een cashewnoot – is de eerste bewerkingsstap dat je het conserveert: dus langer houdbaar maakt. Bijvoorbeeld door het in te vriezen, te koelen, te drogen, pasteuriseren of fermenteren.
2. Pletten die hap!
Een goede tweede bewerking om te doen, is de ingrdiënten te malen, snijden of pletten. Na twee bewerkingen kun je al voorzichtig spreken van een bewerkte maaltijd.3. Verwarmen maar!
Een mooi voorbeeld van een een verdere bewerking, is verwarmen. Denk aan koken, bakken, stomen, roosteren of braden. Of een combinatie daarvan. Hoe meer verwarmingstechnieken je inzet, hoe bewerkter je maaltijd straks wordt.
4. De magie van je kruidenrek
Deze stap is misschien wel het meest bewerkelijk: het toevoegen van extra producten als suikers en zout. Of kruiden. Of beter nog, E-nummers. Natriumglutamaat is ook een hele smaakvolle, waarvan je – bij een voldoende dosering – zéker een compliment van je eters kunt verwachten: 'Wat smaakt dit eten heerlijk bewerkt, heb je dat zelf gedaan?'
Extra tip voor de liefhebbers van mega-ultrabewerkt eten
Ontbreekt het je even aan tijd, maar wil je tóch indruk maken met de meest bewerkte maaltijd die je kunt verzinnen? Koop dan een kant-en-klare ultrabewerkte maaltijd en bewerk die thuis verder: twee keer invriezen en weer opwarmen is zó gedaan. Of mix twee magnetronmaaltijden samen in een blender met een jerrycan suiker. Eet smakelijk!
&
Opgedroogde tomatensaus en ontplofte béchamel lijken na een paar dagen wachten met industrielijm aan de wanden van je magnetron te zijn verankerd. De standaardreactie is dan om een schuursponsje te pakken, wat doorgaans resulteert in vijftien minuten intensief werk, een pijnlijke onderarm en een magnetron die er nog steeds betreurenswaardig uitziet.
Er is een betere manier. Plaats gewoon een hittebestendige kom met water in de magnetron en voeg een schijfje citroen of een scheutje azijn toe. Zet de magnetron op volle kracht voor drie tot vijf minuten en laat het geheel daarna nog een tiental minuten staan. Die laatste stap is cruciaal voor het beste resultaat. Vervolgens veeg je alles moeiteloos weg met een doek.
Pas wel op. Water in een magnetron heeft iets nodig om tegen te koken zoals een ruw oppervlak of een onzuiverheid. Dit heet een nucleatiepunt. Zonder zo'n punt kan het water wat wetenschappers "superheet" worden. Het wordt dan heter dan 100 graden Celsius zonder te borrelen, totdat je de kom aanraakt en het plotseling op explosieve wijze begint te overkoken.
Dit is niet alleen gevaarlijk, maar ook ineffectief voor je schoonmaakproject. Voor het beste resultaat is een rustige, gelijkmatige stoomproductie nodig. Een citroenschijf werkt uitstekend omdat het vezelige vruchtvlees talloze nucleatiepunten biedt. Een houten lepel doet hetzelfde.
Stoom condenseert op alle oppervlakken, ook die vervelende hoekjes waar je hand niet komt. Het dringt door in microscopische poriën en barstjes waar vuil zich verstopt. Bovendien zijn er geen chemicaliën die je inademt zodra je de magnetrondeur opent. Alleen water, stoom en eventueel een vleugje citroen. En het mooiste? Deze methode vereist geen dure producten, geen speciale gereedschappen en vrijwel geen fysieke inspanning.
Ketamine is vooral bekend als partydrug maar het wordt ook al decennia in ziekenhuizen gebruikt als verdovingsmiddel. Nu lijkt het tevens een geschikte pijnstiller te zijn voor mensen met chronische pijn.
Een nieuwe studie van de Cleveland Clinic, een van de grootste tot nu toe, keek naar het effect van ketamine bij mensen met onbehandelbare pijn. In totaal deden 1034 patiënten mee, die al langere tijd dagelijks pijn hadden.
De deelnemers kregen vijf dagen achter elkaar een infuus met ketamine in een lage, zogenoemde subanesthetische dosis: 0,5 mg per kilo lichaamsgewicht, toegediend in ongeveer 40 minuten. Omdat de dosis laag is, zorgt het middel niet voor narcose. De behandeling vond plaats in een poliklinische setting, dus zonder ziekenhuisopname.
Opvallend is dat meer dan 86 procent van de patiënten het volledige traject afrondde, een relatief hoog percentage voor een intensief vijfdaags programma.
Het onderzoeksteam maakte gebruik van PROMIS, een meetinstrument dat kijkt naar uiteenlopende aspecten van gezondheid en dagelijks functioneren. De resultaten laten een gemengd maar overwegend positief beeld zien:
Wat voor artsen extra interessant is: deze verbeteringen hielden in veel gevallen drie tot zes maanden aan.
Ketamine is officieel alleen goedgekeurd als anestheticum. Bij chronische pijn en psychiatrische aandoeningen wordt het off-label gebruikt. Dat maakt artsen terughoudend en niet zonder reden. Bij herhaald en ongecontroleerd gebruik kunnen risico’s optreden zoals cognitieve problemen of blaasdisfunctie. Daarnaast zijn er commerciële ketamineklinieken ontstaan die niet altijd werken volgens wetenschappelijke standaarden, wat de discussie vertroebelt. Ook is nog steeds niet helder waarom ketamine pijn kan verlichten.
Maar de Cleveland Clinic-studie laat zien dat lage-dosis ketamine-infusen, mits zorgvuldig toegepast, een veilige en effectieve optie kunnen zijn voor een specifieke groep patiënten, namelijk mensen met langdurige, moeilijk behandelbare pijn.
Bron: Psychology Today
Read more of this story at Slashdot.
There comes a time in every person’s life where they must shed the shackles of who they used to be and become someone new. And for Mom, the day has finally come: Mom just tried Stroopwafel while on a flight to Newport, Rhode Island.
You go, Mom!
As the United Airlines flight attendant approached Mom in her seat in economy row 38, Mom assumed she’d get pretzels and a Diet Coke, just as she ordered the last time she flew on her 2023 trip to Santa Barbara for her niece’s wedding. However, at the urging of her seatmate—her adventurous friend Patricia, who’s divorced and into wild stuff like online dating—Mom instead ordered “Stroopwafel,” a foreign-sounding snack that Mom was at the time entirely unfamiliar with. After learning from Patricia that the snack was German (which, unfortunately, was incorrect, it’s Dutch) Mom gave the Stroopwafel a small, delicate bite and her eyes immediately rolled back into her head with near-orgasmic delight.
“Oh my Goooood,” Mom crooned, savoring the cinnamon-caramel taste. “Can you even find these things in the States?” Patricia responded, once again incorrectly, “Yes, but it’s really hard.” As Mom nibbled the rest of her way through the relatively common cookie, it became clear she had crossed some sort of threshold and come out the other side a totally different person—one with an appetite for novelty, exploration, and adventure.
There’s no telling what other new things Mom might try on the rest of her Rhode Island trip: Aperol spritzes, romantasy novels, possibly even hazy IPAs? All we know is that the world is Mom’s oyster, and she’s ready to go get what’s hers. You got this, Mom! Maybe this is the weekend you’ll even ride in an Uber for the first time!